Ślad wodny jest to suma bezpośredniego i pośredniego zużycia wody przez konsumenta. Wodę zużywamy zarówno myjąc zęby jak i np. kupując w sklepie. Jak to możliwe? Do wytworzenia danego produktu potrzebna jest określona ilość wody, zatem jeśli chcemy przykładowo zjeść ziemniaki to do ich uprawy a później do wszystkich etapów jakie przechodzą by trafić do sklepu zyżywana jest dana ilość wody. Twoje wybory są ważne – wybieraj świadomie. Aby ograniczyć zużywanie wody nie tylko nie marnuj jej na co dzień ale i staraj się wybierać produkty, które mają niski ślad wodny. Przykładowo do produkcji tak uwielbianej przez nas czekolady a dokładniej 1kg zużywa się aż 17 196 litrów wody, a do produkcji 1kg jabłek – około 800 litrów.
Ślad wodny pozwala nam na określenie z jakiej części wody, która jest nam “przydzielona” w rzeczywistości korzystamy.
www.waterfootprint.org - na tej stronie możemy obliczyć swój ślad wodny.
Ślad wodny możemy podzielić na:
- ślad niebieski – ilość wody pobranej ze źródeł powierzchniowych i podziemnych (jeziora, rzeki)
- ślad zielony – ilość wody opadowej zgromadzonej w warstwie ziemii do 50cm, która później bezpośrednio nawadnia produkcję rolną i leśnictwo
- ślad szary – zaliczamy do niego wody zanieczyszczone i ścieki